Новини - Категории 'Новини ХИВ/СПИН'

Над 2500 души са се изследвали за СПИН през август


Общо 2 503 души в цялата страна са се изследвали и научили своя ХИВ статус от началото на националната лятна антиспин кампания на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Здравната инициатива започна на 3 август с идеята да поощри безплатното и анонимно консултиране и тестване за ХИВ и безопасното сексуално и инжекционно поведение сред българи и гости на страната. Антиспин кампанията се осъществява във всички 28 области чрез медицински екипи в мобилни кабинети, на пригодени за целта терени, в кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), както и в лабораториите на регионални здравни инспекции.

От началото на инициативата най-много тестове за ХИВ са направени в областите Стара Загора, София и Бургас. В останалите области до момента изследваните за ХИВ са под 100 лица. По време на кампанията работят всички 17 мобилни медицински кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, като се разполагат на места със засилен туристически поток като черноморските курорти, около басейни и търговски центрове и в централните улици в големи и по-малки населени места, както и в ромски махали.

Консултация по въпросите на ХИВ/СПИН може да се осъществи целогодишно и във всички 19 кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, разкрити на територията на страната. Информация за тях може да се получи на телефон: 0700 130 40.

Графикът на мобилните кабинети за безплатно и анонимно изследване за ХИВ е публикуван на страницата на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, уточняват от ведомството на министър Москов.

Източник: www.plus.bgПубликувана от rosen - четвъртък, 27 август 2015 - 11:44:01изглед за печат
 

СПИН – кои кожни прояви ни карат да се съмняваме?


СПИН е синдром на придобита имунна недостатъчност.
 
Преди най-честият начин за заразяване е бил хомосексуалният полов контакт, основно сред мъжете. Сега, обаче, нещата са по-различни и най-често се заразяват наркозависими при венозно инжектиране на упойващите средства, както и хетеросексуални. Почти всички инфектирани с вируса, който причинява заболяването, имат симптоми от страна на кожата. Още името показва, че имунната система е с намалена функция да предпазва организма от чуждите нашественици. Това е и причината болните често да боледуват от всякакви вирусни, бактериални и паразитни инфекции. Особено зачестяване се наблюдава при падането под определена граница на броя на белите кръвни клетки.

Както и при диабета, така и тук често се развиват гнойни възпаления по кожата. Те могат да засягат космения фоликул и мастната жлеза в близост, като този тип кожна лезия се нарича фурункул. А когато се образуват няколко фурункула и се слеят се получава карбункул, който се съпровожда често и с нарушаване в общото състояние. Протичането обикновено е тежко и продължително, защото имунната система не може да се справи с причинителя.

Вирусните инфекции, чиито причинители се намират в огнища на организма и не предизвикват симптоми, започват да се активират. Така се проявяват обикновеният херпес вирус, както и този, който причинява варицела – херпес зостер. Те могат да се проявят и при хора, които имат само моментно отслабване на имунната защита. Но при болните от СПИН те се повтарят постоянно през кратки периоди от време или протичат значително по-продължително и неподдавайки се на лечението.

Източник: www.plus.bg


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - вторник, 25 август 2015 - 11:41:05изглед за печат
 

Окончателните резултати от проучването HPTN 052: ранното започване на лечение предотвратява сексуалното предаване на ХИВ


Антиретровирусното лечение, което постига трайна вирусна супресия (неоткриваем вирусен товар), е високоефективно по отношение предотвратяването на сексуалното предаване на ХИВ при хетеросексуални двойки, в които единият от партньорите е ХИВ-позитивен, съобщиха изследователи по време на 8-та Конференция по патогенеза, лечение и превенция на ХИВ, провела се във Ванкувър, Канада в периода 19-22 юли.
 
 
Това са окончателните резултати от продължаващото десетилетие клинично проучване HPTN 052.През 2011 г. изследователите на проучването HPTN 052 съобщават за революционен пробив: ранното започване на антиретровирусното лечение, когато имунната система е относително здрава, намалява риска от сексуално предаване на вируса на неифектирания партньор с 96%. Въз основа на допълнителните данни, натрупани след този период, настоящите окончателни резултати демонстрират категорично мощта на антиретровирусното лечение за значително намаляване на риска от сексуално предаване на вируса при постигане на трайна вирусна супресия.

„Проучването HPTN 052 изясни съвсем категорично, че когато човек, инфектиран с ХИВ приема антиретровирусно лечение, което постига трайна вирусна супресия, това лечение е високоефективно по отношение предотвратяването на сексуалното предаване на ХИВ на неинфектиран хетеросексуален партньор,” коментира д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт за алергии и имунни заболявания на САЩ (NIAID). „За хетеросексуалните, които могат да постигнат и задържат трайна вирусна супресия, рискът за техните партньори е изключително нисък.”Професор Майрън Коен от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил и главен изследовател на проучването описва резултатите като „последната дума” на проучването HPTN 052.

Проучването HPTN 052 бе създадено с цел да направи оценка на това дали антиретровирусното лечение намалява сексуалното предаване на ХИВ. То стартира през месец април 2005 г. и в него вземат участие 1 763 хетеросексуални двойки на възраст 18 или повече години от Ботсуана, Бразилия, Индия, Кения, Малави, Южна Африка, Тайланд, Съединените щати и Зимбабве. Във всяка двойка единият от партньорите е ХИВ-позитивен, а другият – не. На случаен принцип инфектираните участници са разпределени да започват веднага антиретровирусно лечение, докато имунната им система е относително здрава, или да отложат започването на лечението до остлабването на имунната система или развитието на СПИН-дефиниращо заболяване според действащите тогава препоръки за лечение на Световната здравна организация. Всички участници получават презервативи и консултиране за това как да предпазят партньорите си от сексуално предаване на ХИВ.

След съобщаването на революционните резултати през 2011 г. на всички инфектирани участници е предложена възможността веднага да започнат антиретровирусно лечение, като проучването продължава още четири години и приключва през пролетта на 2015 г. В края на проучването в него останат 1 171 двойки.
 
Източници: NIAID, Aidsmap
 


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - четвъртък, 06 август 2015 - 13:18:05изглед за печат
 

Окончателните резултати от проучването START: категорични данни в подкрепа на ранното започване на лечение


Окончателните резултати от проучването START бяха представени по време на 8-та Конференция по патогенеза, лечение и превенция на ХИВ, провела се във Ванкувър, Канада в периода 19-22 юли, и публикувани предварително в броя от 20 юли на New England Journal of Medicine.
 
Хората, които започват антиретровирусно лечение веднага след поставяне на диагнозата ХИВ инфекция, докато броят на CD4 клетките им е все още висок, вместо да изчакват докато той падне до 350/мм3, са изложени на значително по-нисък риск от развитието на СПИН, на сериозни СПИН-несвързани заболявания или настъпването на смърт.

Оказва се, че ранното започване на антиретровирусното лечение не само предотвратява развитието на сериозни СПИН-свързани заболявания (което изненадващо показаха предварително оповестените резултати от проучването през месец май), но и развитието на сериозни СПИН-несвързани заболявания. Честотата и на двата типа заболявания - СПИН-свързани и СПИН-несвързани, намалява значително при ранното започване на лечението.

През месец май тази година изследователите от проучването START оповестиха 18 месеца предсрочно първоначалните революционни резултати от изследването, а именно, че ранното започване на антиретровирусното лечение, когато имунната система е все още в по-добро състояние, без да се изчаква намаляване на броя на CD4 клетките, предотвратява в голяма степен сумарно развитието на СПИН, на сериозни СПИН-несвързани заболявания и настъпването на смърт. Настоящите окончателни резултати, които се основават на повече от два месеца допълнително събиране на данни след първото съобщение, показват, че ранното започване на лечението намалява значително риска от настъпване както на сериозни СПИН-свързани заболявания, така и на сериозни СПИН-несвързани заболявания. СПИН-несвързаните заболявания в проучването включват сърдечносъдови заболявания, бъбречна болест в краен стадий, чернодробна болест, СПИН-недефиниращи ракови заболявания или причини за смърт, несвързани със СПИН. Сериозните СПИН-свързани заболявания намаляват със 72%, а сериозните СПИН-несвързани заболявания – с 39%.

Въз основа на новите данни и анализа окончателно се съобщава, че цялостният риск от развитие на сериозни СПИН-свързани заболявания, сериозни СПИН-несвързани заболявания или настъпването на смърт намалява с 57% сред участниците с ранно започване на лечението в сравнение с групата с отложено започване на лечението. Това намаление се наблюдава без значение на възрастта, пола, изходните стойности на броя на CD4 клетките, географския регион или нивото на доходите в съответната държава. Извършена е оценка и на други настъпили потенциални животозастрашаващи събития и непланови хоспитализации по причини, различни от СПИН, като резултатите не се различават между двете групи, което показва безопасността на ранното започване на антиретровирусното лечение.
 
Източници: NIAID, Aidsmap


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - сряда, 05 август 2015 - 13:14:21изглед за печат
 

Удължава се споразумението с Глобалния фонд за ХИВ


Министерският съвет прие на днешното си заседание срокът на споразумението за предоставяне на безвъзмездна помощ по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България” да бъде удължен до края на тази година, съобщават от пресцентъра на правителството

Решението на кабинета трябва да бъде одобрено от Народното събрание. Целта е в рамките на спестените средства да се удължи изпълнението на Програмата за постигане на устойчивост на резултатите на национално ниво, посочва се в съобщението. Това ще осигури и стабилен преход на преминаване на финансирането от международния донор – Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН, към правителството, пише още в съобщението.
Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” е най-мащабната превантивна здравна програма в страната. С финансиране от програмата са изградени девет местни обществени комитета за превенция на ХИВ, туберкулоза и сексуално предавани инфекции, 12 звена за второ поколение епидемиологичен надзор в РЗИ, 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН, девет ниско-прагови центъра за лицата, употребяващи инжекционно наркотици, осем здравно-социални центъра в ромска общност, 17 мобилни медицински кабинета, пет сектора за лечение на пациенти с ХИВ, 18 младежки клуба за обучение на връстници от връстници сред деца и млади хора в риск, четири центъра за психо-социална подкрепа за хората, живеещи с ХИВ и СПИН.

За тази година се планира по линия на програмата да се предоставят услуги за доброволно консултиране и изследване за ХИВ на над 124 000 лица. Предвижда се също така да се консултират лишени от свобода, лица, инжекционно употребяващи наркотици, проституиращи, лица в риск от ромската общност, деца в институции и други.

Още през миналата година пациентски организации алармираха, че Глобалният фонд прекратява финансирането на програмата през тази година. Според организациите има опасност държавата да не осигури достатъчно средства за необходимите дейности.

Източник: www.plus.bg


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - сряда, 05 август 2015 - 11:36:52изглед за печат
 
Отиди на страница       >>