Новини - Категории 'Новини ХИВ/СПИН'

Проф. Жан-Клод Шерман: Ваксина срещу СПИН ще има


Проф.  Жан-Клод Шерман, един от тримата откриватели на вируса на СПИН, е вече съвсем близо до създаването на ваксина срещу разпространението на коварната болест.
 
Това обяви самият учен в Пловдив, в рамките на лекционен курс, посветен на Международния ден на франкофонията. Един от най-бележитите вирусолози в света сподели, че повече от 30 години след изолирането на вируса, още е много трудно да се отговори на въпроса  кога ще бъде открита ваксина срещу СПИН, но каза, че е оптимист.
 
Класическият метод за изработването на ваксина се оказва неуспешен, тъй като при него трябва да се вземат частици от всички 40 милиона вирусоносители, а това не е възможно, обясни проф. Шерман. По думите му вирусът е изключително сложен, постоянно се изменя и проявява резистентност. Според учения трябва да се намери друг подход и важният въпрос в случая е кое е общото между всичките тези вируси.
 
Светът научи за синдрома на придобитата имунна недостатъчност през далечната 1981 г., а първите данни за СПИН бяха изнесени в доклад на Центъра за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания на САЩ. През 1983-1984 г. проф. Люк Монтание, Франсоаз Баре-Синуси и Жан-Клод Шерман от Института „Пастьор“ изолираха вируса. Година по-късно в САЩ проф. Робърт Гало обявява, че е изолирал вирус, който се оказва същият.
 
Започва френско-американски спор за авторството на откритието, който завършва през 1987 г. , като за откриватели са признати французите.

Източник: http://www.puls.bg

Публикувана от rosen - събота, 21 март 2015 - 12:03:08изглед за печат
 

Откривателят на вируса на СПИН гостува в Пловдив


Професор Жан-Клод Шерман, един от тримата откриватели на вируса на СПИН, пристигна в Медицинския университет в Пловдив. 

Днес и утре той ще изнесе цикъл от лекции пред студенти и преподаватели по медицина, дентална медицина и фармация. Един от най-бележитите вирусолози в света е в България по покана на ръководството на учебното заведение.
 
Курсът ще се проведе в Аудиторния комплекс днес от 14,30 ч. и в събота от 11 ч. Ученият ще изнесе лекционния курс в Международния ден на франкофонията, който се отбелязва на 20 март. Проф. Шерман твърди, че е много близо до разработването на ваксина срещу СПИН, като в Пловдив ще разкрие докъде е стигнал с откритието си. Ученият е удостоен с ордена на почетния легион на Френската република за своите открития.

По данни на Министерството на здравеопазването в България близо 2000 души живеят с вируса на ХИВ/СПИН. Половината от тях се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а около 700 получават необходимата антиретровирусна терапия. През 2014 г. Министерството на здравеопазването е осигурило средства за закупуване на 23 необходими за целта медикамента.

За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден и резерв от препарати на стойност около 1 млн. лв. Това разнообразие от медикаменти позволява съставянето на оптимален терапевтичен режим за всеки пациент. Прилагането на антиретровирусната терапия подобрява качеството на живот на хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Източник: http://www.puls.bg

Публикувана от rosen - петък, 20 март 2015 - 11:57:35изглед за печат
 

Нова ваксина блокира всички известни щамове на ХИВ


Нова ваксина, която успява да убие всички щамове на вируса на СПИН са разработили учени от The Scripps Research Institute in Jupiter във Флорида.

 Екипът е изследвал т. нар. имунен отговор - реакцията на организма на жена, заразена с ХИВ, която започнала да произвежда антитела срещу вируса. Антителата са белтъчни структури (гликопротеини), които тялото започва да произвежа в отговор на заразяване с вирус или настъпила инфекция. Човешкият организъм прозивежда антитела срещу ХИВ вируса, но повечето от тях не могат да го убият или неутрализират.
 
Някои от антителата, известни като "широко неутрализиращи", са в състояние да пробият защитния слой около вируса на ХИВ и да го убият. Специалистите обясняват, че външната обвивка на ХИВ има покритие от захари, които пречат на антителата да достигнат повърхността на вируса и да го неутрализириат.
 
В изследваната пациентка те са открили, че тези антитела имат "дълги ръце" , които им дават възможност да достигнат защитната обвивка. Екипът е успял да клонира антителата и ще проведе тестове дали могат да дадат имунитет на здрави хора. Тестовете ще отнемат около две години, но ако има положителен резултат, ваксината срещу СПИН ще стане реалност.
 
Иначе засега надеждите за откриване на лек или ваксина срещу смъртоносния вирус не са много големи, но опитите продължават. Изработването на ваксина, която да предпазва от заразяване, се оказва изключително трудна задача, защото ХИВ мутира много бързо и с разпространението на инфекцията вирусът променя формата на антигенните си структури по-бързо, отколкото имунната система.

Източник: The Scripps Research Institute


Публикувана от rosen - петък, 20 февруари 2015 - 16:33:13изглед за печат
 

“Why I am not scared of knowing my HIV status”


Today, All In! a campaign to end AIDS in adolescents has launched. It’s a global initiative led by UNAIDS and UNICEF, to reduce the unnecessary deaths of adolescents living with HIV by at least 75% by 2020


We’re already fully committed to ending AIDS in adolescents and this is welcome attention on what has been a neglected issue that has resulted in an increase in AIDS-related deaths among 10-19 year olds, the only age group where deaths are on the rise.

In order to reverse this shocking fact there is a lot to do, and it must be young people themselves that determine the actions required in order for the campaign to be effective.

Key Correspondent, James Odong, hears from teens in the districts of Katakwi and Soroti in Eastern Uganda, on taboos, the importance of adolescents knowing their status, barriers to this, and youth friendly services.

Nine months ago, Sarah Acibo, 16, was a typical Ugandan adolescent full of life and nursing grand ambitions about a comfortable future. But then her dreams were shattered.

She tells me that she became pregnant as a result of sex with a man who lured her with money. We are seated under the shade of a tree outside the Magoro Health Centre laboratory in Katakwi District, where Sarah is waiting for the results of an HIV test.

“Before it was difficult to get a test for HIV,” she says. "Katakwi Health Centre IV was the only place in Katakwi we could get these tests, but it is very far away. But now we have this lab here we can come and find out immediately.”

Source: http://www.aidsalliance.org/


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - вторник, 17 февруари 2015 - 16:38:39изглед за печат
 

Над 330 души са се изследвали за ХИВ/СПИН през 2014 г.


По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2015 г. общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 2 057 лица.

От началото на годината са регистрирани нови 34 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 28 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 6 – жени.
 
Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 14 лица, Пловдив – 5, Варна – 3 лица.  Като основна уязвима група особено през последните две години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 17 лица. По отношение на другата уязвима група – лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява - само едно лице от началото на годината.

Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна. Данните показват, че общо 332 205 души са се изследвали за ХИВ през 2014 г. в КАБКИС, както и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната
 
Източник: Министерство на здравеопазването
 [ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - понеделник, 16 февруари 2015 - 16:27:13изглед за печат
 
Отиди на страница       >>