Новини - Категории 'Новини ХИВ/СПИН'

Oбщият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната


По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2015 година общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 2 057 лица
 
От началото на 2015 г. към 14 февруари са регистрирани нови 34 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 28 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 6 – жени.
 
Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 14 лица, Пловдив– 5,Варна – 3 лица.
 
Като основна уязвима група особено през последните две години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 17 лица. По отношение на другата уязвима група – лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява, от началото на годината е 1 лице.
 
Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си  резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.
 
Данните показват, че общо 332 205 души са се изследвали за ХИВ през 2014 г. в КАБКИС, както и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.
 
 


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - събота, 14 февруари 2015 - 08:40:47изглед за печат
 

Само 1/3 от серопозитивните българи се лекуват


2057 серопозитивни живеят в България. Това сочат последните данни на програмата за превенция и контрол на ХИВ и СПИН в България. Цели 34 нови случая са регистрирани от началото на годината до сега, съобщава БНР.

Въпреки това обаче България е сред страните с ниско разпространение на опасния вирус. За сравнение както южната ни съседка Гърция, така и северната - Румъния, са в състояние на предепидемична обстановка, особено в рисковите групи. Притеснителната новина е, че от 2016 г. страната ни трябва сама да осигурява финансиране за дейностите по програмата за превенция на ХИВ и СПИН.

Между 5 и 10 милиона лева годишно инвестира Глобалният фонд срещу ХИВ, туберкулоза и малария в страната ни. Това е обаче последната година, в която дейностите по контрол и превенция на ХИВ и СПИН ще се финансират с донорски средства. Глобалният фонд обаче прекратява своята дейност в България поради факта, че вече не отговаряме на условията и изискванията. Зависи от политическата воля дали ще се подсигури финансиране за функционирането на тази програма, дори след оттеглянето на глобалния фонд.
 
В момента с тези средства се осигурява финансиране на 19-те безплатни кабинета за изследване и консултиране за СПИН, през които само за 2014 г. са преминали над 330 000 души. Програмата поддържа също 35 здравно-превантивни центъра, 18 младежки клуба и 17 мобилни медицински кабинета. Всички те работят на терен с най-рисковите групи. 

Опитът от Румъния показва, че в момента, в който спрат дейностите по програмата - там преди няколко години се оттегли Глобалният фонд - настъпва огромен ръст в броя на инфектираните. В момента в Румъния епидемията трудно вече би могла да се овладее. Да не говорим за огромните средства, които са необходими за лечение на всички засегнати пациенти.

В момента в България 741 болни от СПИН се лекуват активно с 26 вида лекарства. За целта през 2015 г. Министерството на здравеопазването е предвидило да отдели 19 млн. лв.
 
Източник: БНРПубликувана от rosen - петък, 13 февруари 2015 - 12:22:37изглед за печат
 

„В ЛЮБОВТА – СИГУРНОСТ ЗА ВСЕКИ! НАПРАВИ СИ СЕЛФИ!” –НАЦИОНАЛНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ В ДЕНЯ НА ВЛЮБЕНИТЕ


В Деня на влюбените, 14 февруари 2015 г., от 13.00 до 16.00 часа Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” организира специално събитие в столичния търговски център на бул. „Ал. Стамболийски” под надслов „В любовта – сигурност за всеки! Направи си селфи!”
 
Партньор в инициативата е радио N-JOY. Влюбени двойки ще бъдат поканени да си направят „селфи” снимка на фона на пано с послание, свързано с безопасната любов. „Селфито”, което събере най-много харесвания в специална фен-страница във Фейсбук, ще спечели кошница с шоколадови изкушения. 
 
Мобилен кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН ще бъде разположен пред входа на „Мол ъф София” на ул. „Опълченска” от 13.00 до 16.00 часа на 14 февруари за желаещите да се консулират и изследват за ХИВ. Събитието се осъществява със съдействието на доброволци от младежки клуб „С.У.П.Е.Р.” и Y-PEER България и на медицински консултанти от „Асоциация Здраве и Бъдеще”.
 
В друг столичен мол, на бул. „Цариградско шосе”, от 13.00-16.00 часа на 14 февруари Център за здравни стратегии и програми и доброволци от Българския младежки червен кръст ще създадат ателие за изработка на валентинки за любовта без риск. Младежи-доброволци ще приканват посетителите в артистичния уъркшоп и ще ги консултират относно превенция на ХИВ и други сексуално предавани инфекции.
 
За насърчаване на безрисковото сексуално поведение за 12-та поредна година  Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” организира АНТИСПИН  кампания за Деня на влюбените. На инициативата традиционно партнират 28 Регионални здравни инспекции, 48 общини, над 50 неправителствени организации, училища и медии. Всички областни градове на страната, както и по-малки населени места, ще участват активно в Националната АНТИСПИН кампания за Деня на влюбените.
 

Публикувана от rosen - петък, 13 февруари 2015 - 06:07:49изглед за печат
 

ХИВ ще се открива през смартфона


Ново устройство, което може да се свърже със смартфона, ще тества кръвни проби за ХИВ и сифилис – иновация, която би могла да спаси милиони хора по света, твърдят учени.

Софтуерът, създаден от изследователски екип от Университета в Колумбия, САЩ, анализира кръвни проби, взети с убождане на пръста. 
 
Комплектът може да се използва с всеки смартфон или компютър и наподобява лабораторен тест, а резултатите са налице само след петнадесет минути. Цената на устройството е близо 540 пъти по-евтино, в сравнение с необходимото лабораторно оборудване. То е тествано по време на пилотно проучване сред пациенти в Руанда, Африка, в което участие взимат 96 души. 
 
Устройството е създадено с идеята да бъде с практично и с малки размери. То се захранва от смартфона, което позволява да бъде използвано навсякъде. По този начин диагностицирането ще бъде практически достъпно за всеки, който има смартфон.
 
Учените подчертават, че ранното диагностициране на тези инфекции при бременните жени може значително да намали неблагоприятните последици както за самите тях, така и за бебето. 

Източник: Columbia University School of Engineering and Applied Science[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - четвъртък, 05 февруари 2015 - 15:51:32изглед за печат
 

HIV and syphilis biomarkers: Smartphone, finger prick, 15 minute diagnosis


A team of researchers, led by Samuel K. Sia, associate professor of biomedical engineering at Columbia Engineering, has developed a low-cost smartphone accessory that can perform a point-of-care test that simultaneously detects three infectious disease markers from a finger prick of blood in just 15 minutes. 

The device replicates, for the first time, all mechanical, optical, and electronic functions of a lab-based blood test. Specifically, it performs an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) without requiring any stored energy: all necessary power is drawn from the smartphone. It performs a triplexed immunoassay not currently available in a single test format: HIV antibody, treponemal-specific antibody for syphilis, and non-treponemal antibody for active syphilis infection.

Sia's innovative accessory or dongle, a small device that easily connects to a smartphone or computer, was recently piloted by health care workers in Rwanda who tested whole blood obtained via a finger prick from 96 patients who were enrolling into prevention-of-mother-to-child-transmission clinics or voluntary counseling and testing centers. The work is published February 4 in Science Translational Medicine. Sia collaborated with researchers from Columbia's Mailman School of Public Health; the Institute of HIV Disease Prevention and Control, Rwanda Biomedical Center; Department of Pathology and Cell Biology, Columbia University Medical Center; Centers for Disease Control and Prevention -- Laboratory Reference and Research Branch, Atlanta; and OPKO Diagnostics.

"Our work shows that a full laboratory-quality immunoassay can be run on a smartphone accessory," says Sia. "Coupling microfluidics with recent advances in consumer electronics can make certain lab-based diagnostics accessible to almost any population with access to smartphones. This kind of capability can transform how health care services are delivered around the world."

Source: Columbia University School of Engineering and Applied Science


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - сряда, 04 февруари 2015 - 13:58:02изглед за печат
 
Отиди на страница       >>