Новини - Категории 'Новини ХИВ/СПИН'

ВИДЕО: Информационна акция в подкрепа на борбата срещу ХИВ/СПИН в България, сградата на Народното събрание, 13 февруари 2015 г.


На 13-ти февруари 2015 г. в сградата на Народното събрание се проведе информационна акция в подкрепа на борбата срещу ХИВ/СПИН в България. Акцията бе инициирана от неправителствени организации, работещи в областта на превенцията на ХИВ/СПИН в страната и подкрепа на засегнатите от заболяването.
 
Тя премина под егидата на председателя на Комисията по здравеопазване към Народното събрание - д-р Даниела Дариткова.
 
Кратък видео материал от акцията може да видите в YouTubeVimeo и Facebook. Видеото е налично и със субтитри на английски език, също вYouTubeVimeo и Facebook.

Основната цел на инициативата бе да запознае народните представители с опасностите, които крие за страната предстоящото в края на 2015 г. прекратяване на финансирането за Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Програмата се реализира у нас вече в продължение на 12 години, като покрива всички дейности по превенцията на ХИВ/СПИН в страната и подкрепа на засегнатите от заболяването.
 
По време на акцията бе популяризиран създаденият от организациите Манифест с надслов „Да запазим България страна с ниско разпространение на ХИВ! Да продължим успешния национален отговор срещу епидемията от СПИН!”. Манифестът призовава към поемане на категоричен политически ангажимент по отношение на националния отговор срещу ХИВ, за да не се допусне епидемия от СПИН в страната.
 
Инициативата срещна широка подкрепа. Много народни представители, сред които г-жа Менда Стоянова и д-р Даниела Дариткова, заявиха политическа воля и се ангажираха да намерят начин Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” да продължи и след края на 2015 г. За целта ще се търсят консенсус и финансиране в рамките бюджет 2016.
 
Източник: МНЗ


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - понеделник, 22 юни 2015 - 14:13:32изглед за печат
 

Започване на антиретровирусно лечение следва да се предлага на всеки без оглед на броя на CD4 клетките: резултати от проучването START


На 27-ми май 2015 г. д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт за алергии и имунни заболявания на САЩ (NIAID), оповести ранните резултати от международното проучване „Определяне на стратегическия момент за започване на антиретровирусно лечение” (StrategicTiming of AntiRetroviral Treatment, START). 
 
Очаква се те да променят препоръките за лечение на ХИВ в световен мащаб.

Част от резултатите са неочаквани и със сигурност ще окажат влияние върху всички участници в процеса: лекари, изследователи, комисии по изготвяне на препоръките за лечение, експерти, определящи политиките за ХИВ/СПИН и финансиращи иституции, както и хората, живеещи с ХИВ, независимо дали вече провеждат лечение, или не.

За проучването START

Въпреки че до момента са оповестени само ранни резултати от проучването START, те показват изненади, които никой не бе предвидил.

Изнесените резултати се основават на данни, събирани до 13-ти март 2015 г. До провеждането на Международната конференция по СПИН през юли във Ванкувър, Канада ще бъде направен по-подробен анализ, който ще включва данни, получени до края на май 2015 г.

START е мащабно, рандомизирано, международно изследване, като големината, рандомизирането и мрежата от центрове със световен обхват са ключови за значимостта на резултатите. Основният въпрос на изследването е дали ползите и рисковете от започване на антиретровирусно лечение при висок брой CD4 клетки надделяват над ползите и рисковете от изчакване до по-късен етап. 
 
Източник: UNAIDS


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - сряда, 10 юни 2015 - 14:52:03изглед за печат
 

Манифестът в подкрепа на борбата срещу ХИВ/СПИН в България бе популяризиран по време на събитието TEDxMladostWomen 2015


По време на тазгодишното издание на събитието TEDxMladostWomen, състояло се на 30-ти май в зала Арена Младост, гр. София, сред участниците бе популяризиран Манифестът на неправителствените организации в подкрепа на борбата срещу ХИВ/СПИН в България.
 
В края на годината Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария прекратява 12-годишното си финансиране на дейностите по превенция на ХИВ/СПИН в България и подкрепа на засегнатите от заболяването. Манифестът излага предизвикателствата пред страната ни за недопускане на епидемия от СПИН и призовава към поемане на категоричен политически ангажимент по отношение на националния отговор срещу ХИВ.
 
Това бе третото събитие от началото на годината, по време на което бе представен Манифестът. По-рано тази година, на 13-ти февруари, той бе популяризиран сред Народните представители по време на информационна акция, проведена в сградата на Народното събрание. Преди три седмици, на 17-ти май, по време на инфомационна акция за отбелязване на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, Манифестът бе популяризиран и сред българските граждани. Още в края на миналата година неправителствените организации, изготвили Манифеста, предоставиха документа на вниманието на ръководството на Министерство на здравеопазването.
 
TEDxMladostWomen е част от глобалната инициатива TEDWomen, посветена на силата на жените и момичетата да бъдат творци и двигатели на промяната. Темата на TEDxMladostWomen 2015 бе Momentum. Сред тазгодишните лектори бе д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП), гр. София, която говори за добрите практики, които преодоляват предразсъдъци, препятствия и проблеми в два контекста – работа в ромска общност и здравно образование. БАСП е сред 36-те организации, подкрепящи Манифеста.
 
Източник: TEDWomen


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - понеделник, 08 юни 2015 - 12:03:19изглед за печат
 

Откриха начин да спрат растежа на ХИВ


Нов метод, който предотвратява размножаването на ХИВ вируса в организма, откриха учени от университета „Вандербилт“ и Северозападния университет "Файнбърг" в САЩ. Те са намерили начин да контролират осигуряването на захар и хранителни вещества, необходими за растежа на вируса. 

 
Когато ХИВ инфектира имунната система, той започва да търси захар и хранителни вещества, от които се нуждае, за да се развива и расте. За своя експеримент учените блокират пътя на вируса, с помощта на експериментално съединение, като по този начин го оставят без хранителни вещества. Така вирусът не може да се размножава. 
 
Според учените съединението също така може да забави и растежа на „неправилно“ активираните клетки на имунната система, които според тях са причина за дългосрочните усложнения от ХИВ инфекцията. Такива са преждевременно увреждане на органи и прекомерните възпалителни процеси. Авторът на изследването – Хари Тейлър от Северозападния университет "Файнбърг", обяснява, че използваното в експеримента им съединение може да се окаже предшественик за медикамент, който в бъдеще да бъде част от лечение на ХИВ/СПИН.

Той подчертава, че е изключително важно да се намерят нови начини, с помощта на които да се блокира растежа на ХИВ, тъй като вирусът непрекъснато мутира. Тейлър допълва, че медикаментите, използвани в терапиите срещу ХИВ днес, може да са по-малко ефективни след няколко години. Учените са убедени, че новият подход в предотвратяването и спирането растежа на ХИВ е щадящ. Авторът допълва, че по този начин могат да се ограничат опасните възпаления в организма, което е не по-малко важно.
 
Източник: Северозападния университет "Файнбърг" - САЩ

Публикувана от rosen - вторник, 02 юни 2015 - 12:52:52изглед за печат
 

Новите американски препоръки за лечение на ХИВ


На 8 април 2015 г. Американският департамент по здравеопазване и социална политика (U.S. Department of Health and Human Services, DHHS) актуализира препоръките за лечение на ХИВ при възрастни и подрастващи от 1 май 2014 г.

Значителни промени в комбинациите за първа линия терапия
 
Натрупаните данни от клинични проучвания, кохортни изследвания и клиничната практика за периода след издаването на предишната версия на препоръките до настоящата актуализация подтикнаха специалистите да внесат значителни изменения в списъка сПрепоръчванитеАлтернативните и Другите комбинации за започване на лечение при терапевтично наивните пациенти (без предишен опит в антиретровирусното лечение).


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - понеделник, 01 юни 2015 - 13:09:44изглед за печат
 
Отиди на страница       >>