Ново проучване в полза на обрязването в битката със СПИН

И три предишни изследвания бяха показали, че при хетеросексуалните мъже обрязването намалява риска от заразяване с вируса на СПИН с 60%
 
Резултатите от него бяха представени на 20-та Международна конференция по СПИН в Мелбърн (Австралия).Според заключението му обрязаните мъже по-рядко прибягват до незащитени полови контакти.
 
Три предишни изследвания бяха показали, че при хетеросексуалните мъже обрязването намалява риска от заразяване с вируса на СПИН с 60%.
 
Резултат, който накара Световната здравна организация (СЗО) да препоръча тази операция, на доброволни начала, като средство за превенция, паралелно с използването на презерватив.Някои експерти обаче изразиха опасения, че обрязаните мъже, успокоени, че са защитени от тази операция, ще престанат да използват презерватив.
 
В новото изследване, представено на конференцията в Мелбърн, липсват доказателства в подкрепа на това предположение. Учени от университета в Илинойс (Чикаго) са разпитали над 3000 мъже на възраст между 18 и 35 години в провинция Нианза в Кения, които били информирани по въпроса за обрязването, защитените полови контакти и тестовете за СПИН.
 
В началото на проучването половината от тях се съгласили да бъдат обрязани, останалите отказали.В продължение на две години всички участници били разпитвани на всеки шест весеца относно сексуалния им живот.
 
В тези две години сексуалната активност (за всички) се повишила, по-специално в групата на възраст между 18 и 24 години.Но рисковите сексуални практики - многобройни партньорки, сексуални контакти срещу заплащане или подаръци - намалели, докато използването на презерватив се увеличило.
 
Обрязаните мъже мислели, че операцията е намалила риска да се заразят с вируса на СПИН.
 
Докато 30% от тях се смятали за високо застрашени от това заболяване преди операцията, след нея процентът паднал на 14%.Между онези, които отказали да бъдат обрязани, 24 % се смятали за изложени на висок риск от заразяване в началото на изследването и 21% - в края.
 
Тази разлика обаче не се дължи на различно сексуално поведение. Според изследването мъжете, които използват по-рядко презерватив, го правят без значение дали са обрязани или необрязани.
 
Източник: БТА    
 

Публикувана от rosen -вторник, 22 юли 2014 - 00:34:16изглед за печат

 
В полет MH17 са загинали шестима СПИН експерти, а не 100

Шестима специалисти в борбата срещу СПИН, а не близо 100, както бе съобщено първоначално, са пътували със самолета на "Малайзия Еърлайнс", който се разби в източна Украйна
 
Франсоаз Баре-Сануси, президент на Международното дружество по СПИН (IAS), съобщи, че потвърденият досега брой на загиналите експерти е шестима и че това число може да се увеличи малко, но в никакъв случай няма да достигне обявения брой загинали специалисти.

Първите информации, появили се в медиите, бяха, че от Амстердам за Куала Лумпур са летели близо сто специалисти по борбата със СПИН. Те отивали на конференция в Мелбърн, организирана от IAS.

Потвърждаваме броя на загиналите специалисти въз основа на нашите контакти с властите на Австралия, Малайзия и Холандия - шест, е заявила Баре-Сануси.

В падналия в източна Украйна Боинг 777, излетял от Амстердам за Куала Лумпур, пътували 298 души. Няма оцелели.
 
 

Публикувана от rosen -неделя, 20 юли 2014 - 01:06:32изглед за печат

 
Над 100 експерти по СПИН имало в падналия самолет

Според официални данни на малайзийските авиолинии в падналия над Украйна граждански самолет е имало 298 души.
 
Около сто учени и лекари, експерти по проблемите на СПИН, са били на борда на самолета, предаде Ройтерс, позовавайки се на австралийските медии. 
 
По-рано бе съобщено, че група експерти, намиращи се на борда на разбилия се самолет, са пътували за конференция на Международното общество по СПИН в Мелбърн, насрочена за 20 юли. 
 
Сред загиналите в катастрофата е бил и бившият председател на организацията – холандецът Юп Ланге. 
 
В самолета е пътувал и прессекретарят на Световната здравна организация Глен Томас. 
 
Източник: БТА, БГНЕС

Публикувана от rosen -петък, 18 юли 2014 - 04:27:06изглед за печат

 
„Бебето Мисисипи” вече е с откриваем вирусен товар

Детето, известно като „бебето Мисисипи” („Mississippi baby”), за което се предполагаше, че е излекувано от ХИВ и за което беше съобщено като за случай на продължителна ремисия на ХИВ инфекцията в The New England Journal of Medicine миналата есен, вече има откриваем вирусен товар след повече от двегодишно прекъсване на антиретовирусното лечение, през което време нямаше следи от наличие на вируса в организма, твърдят специалистът-педиатър в областта на ХИВ инфекцията и изследователите, които се занимават със случая.
 
„Със сигурност това е много разочароващ обрат за самото дете, за медицинските специалисти, ангажирани със случая, и за цялата научно-изследователска общност, която работи по проблемите на ХИВ/СПИН”, коментира д-р Антъни С. Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ. „От научна гледна точка, този резултат ни припомня още веднъж колко много неща не знаем за интимните механизми на ХИВ инфекцията и за местата в организма, които вирусът използва, за да се крие. Националните здравни институти продължават изследванията върху разработването на лек за ХИВ инфекцията.”
 
Националният институт по алергии и инфекциозни болести и Националният институт за детско здраве и човешко развитие „Юнис Кенеди Шрайвър”, които са част от системата на Националните здравни институти, осигуриха финансирането на изследванията, свързани с анализа на случая, и ще проведат клинично проучване въз основа на получените резултати, вземайки предвид този нов развой на събитията.
 
Въпросното бебе е родено недоносено в клиника в щата Мисисипи през 2010 г. от ХИВ-позитивна майка, която не е получавала антиретровирусно лечение по време на бременността и е била диагностицирана с ХИВ едва към момента на раждането. Поради високия риск от заразяване с ХИВ, на 30-я час от живота на бебето е започната терапия с педиатрични течни лекарствени форми на тройна антиретровирусна комбинация. Проведените изследвания в рамките на няколко дни след раждането потвърждават, че бебето е било инфектирано с ХИВ. Когато навършва две седмици, бебето е изписано от болницата и продължава лечението с течните форми на антиретровирусните медикаменти.
 
Източник: http://www.aidsbg.info
 


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen -четвъртък, 17 юли 2014 - 11:46:45изглед за печат

 
Броят на починалите от ХИВ/СПИН е намалял рязко през последното десетилетие

Броят на починалите от ХИВ/СПИН по света е паднал с повече от една трета през последното десетилетие, предаде AFP, позовавайки се на данни от ООН
 
През 2013 година смъртоносната болест е отнела живота на 1,5 милиона души.
 
Глобалните усилия за преборване на епидемията са отбелязали голям напредък, въпреки че битката все още продължава.

От международната организация съобщиха, че общо 35 милиона души по света живеят с вируса на ХИВ, като добавиха, че възпирането на епидемията е възможно.
 
Източник: Агенция Фокус

Публикувана от rosen -сряда, 16 юли 2014 - 13:31:42изглед за печат

 
Отиди на страница       >>