Индия сред водещите дестинации на ХИВ-позитивни

Индия заема трето място по брой заразени с вируса на СПИН – 2,1 млн души. По данни на ООН четири от 10 души са хивпозитивни в Азиатско-Тихоокеанския район.
 
Според доклада UNAIDS на ООН 19 млн. от 35 млн. души в този регион живеят с вируса на СПИН без въобще да знаят за носителството му, от което експертите прогнозират епидемия на заболяването до 2030 г.
 
Дестинации, където вирусът на СПИН е най-разпространен, са: Южна Африка и Зимбабве. След Африка е Азиатнско-Тихоокеанския район, като освен Индия, висока честотата на разпространение се отчита и в Индонезия. След водещите по инфектирани с коварния вирус е и Бразилия.
 
В Индия се концентрират 51% от смъртните случаи заради СПИН, като за периода 2005 – 2013 г. показва овладяване и спад на тази тенденция с 38% заради малко по-голяма достъпност до лечение. Въпреки че ръстът на новите случаи е ограничен с 19%, там все още са 38% от новите случаи на заразяване с ХИВ за Азиатско-Тихоокеанския регион.
 
Лечение получават само 36% от заразените с вируса индийци, като в края на миналата година на антивирусна терапия са повече от 700 000 души.
 
Разпространението на вируса в този регион е най-голямо сред проституиращите жени, макар и да се отбелязва спад. Отново сред употребяващите венозно наркотични вещества жените са по-засегнати и техните случаи са два пъти повече от тези на мъжете.
 
Източник: http://www.puls.bg

Публикувана от rosen -четвъртък, 24 юли 2014 - 16:35:29изглед за печат

 
Учени отстраниха ХИВ-вируса от човешки клетки

Изследователи от училището по медицина на университета Темпъл във Филаделфия, САЩ, твърдят, че са открили начин за трайно елиминиране на ХИВ-вируса от човешките клетки, информира изданието Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
 
Високо активната антиретровирусна терапия (HAART) е основният приет метод за контрол на HIV-1 вируса, най-разпространяващата се форма на вируса през последните 15 години, според дописка на MNT. Тази терапия има значителен принос за постигане на повече години живот при заразените с вируса на СПИН.
 
Въпреки обаче контрола в репликацията на HIV-1 в организма на пациентите, вирусът все пак продължава да влияе на здравето им и да създава проблеми, като отслабване на сърдечния мускул, заболявания на костите, бъбречни болести и неврокогнитивни разстройства. Тоест при това лечение е много вероятно хората да започнат да страдат от заболявания, които се проявяват и познаваме при напреднала възраст, коментира проф. Кемъл Калили от Департамента по невронаука.
 
Екипът на професора си поставя задача вместо да търси методи, които да унищожават ДНК-то на HIV-1 вируса в клетките да намерят хитър начин за отстраняването му от тях. Така те изграждат "ДНК-снипинг ензим" молекулярен инструмент, който пускат да "лови" изменения от вируса в генома. Използването на този "HIV редактор" според тях ще предпазва и от нова инфекция с вируса.

Инструментът включва 20 нуклеотида и търси последователности в генома, принадлежащи на HIV-1 вируса. Когато открие въпросното тРНК, нуклеотидът Cas9 прави разрез. Такъв разрез се получава и от другата страна на ДНК веригата и по този начин се постига отрязването на принадлежащия на HIV-1 участък от ДНК на клетката. „Инструментът“ съединява разкъсаните части на ядрена нишка и извежда от клетката въпросния участък, с което и клетката се освобождава от вируса.
 
Източник: http://www.puls.bg
 
 

Публикувана от rosen -сряда, 23 юли 2014 - 16:42:40изглед за печат

 
Ново проучване в полза на обрязването в битката със СПИН

И три предишни изследвания бяха показали, че при хетеросексуалните мъже обрязването намалява риска от заразяване с вируса на СПИН с 60%
 
Резултатите от него бяха представени на 20-та Международна конференция по СПИН в Мелбърн (Австралия).Според заключението му обрязаните мъже по-рядко прибягват до незащитени полови контакти.
 
Три предишни изследвания бяха показали, че при хетеросексуалните мъже обрязването намалява риска от заразяване с вируса на СПИН с 60%.
 
Резултат, който накара Световната здравна организация (СЗО) да препоръча тази операция, на доброволни начала, като средство за превенция, паралелно с използването на презерватив.Някои експерти обаче изразиха опасения, че обрязаните мъже, успокоени, че са защитени от тази операция, ще престанат да използват презерватив.
 
В новото изследване, представено на конференцията в Мелбърн, липсват доказателства в подкрепа на това предположение. Учени от университета в Илинойс (Чикаго) са разпитали над 3000 мъже на възраст между 18 и 35 години в провинция Нианза в Кения, които били информирани по въпроса за обрязването, защитените полови контакти и тестовете за СПИН.
 
В началото на проучването половината от тях се съгласили да бъдат обрязани, останалите отказали.В продължение на две години всички участници били разпитвани на всеки шест весеца относно сексуалния им живот.
 
В тези две години сексуалната активност (за всички) се повишила, по-специално в групата на възраст между 18 и 24 години.Но рисковите сексуални практики - многобройни партньорки, сексуални контакти срещу заплащане или подаръци - намалели, докато използването на презерватив се увеличило.
 
Обрязаните мъже мислели, че операцията е намалила риска да се заразят с вируса на СПИН.
 
Докато 30% от тях се смятали за високо застрашени от това заболяване преди операцията, след нея процентът паднал на 14%.Между онези, които отказали да бъдат обрязани, 24 % се смятали за изложени на висок риск от заразяване в началото на изследването и 21% - в края.
 
Тази разлика обаче не се дължи на различно сексуално поведение. Според изследването мъжете, които използват по-рядко презерватив, го правят без значение дали са обрязани или необрязани.
 
Източник: БТА    
 

Публикувана от rosen -вторник, 22 юли 2014 - 00:34:16изглед за печат

 
След гибелта на светоизвестни учени и експерти по ХИВ/СПИН в малайзйския самолет

На борда на трагичния полет на малйзийския MH17 беше и проф. Юп Ланге – световноизвестен учен в борбата с бича на нашето време
 
Той трябваше да участва в XX Международна ХИВ-конференция, на която са поканени и български лекари.
 
Делегатите отказали предложението, за да бъдат използвани парите за обучение.
 
Светът загуби един от най-големите учени в областта на СПИН, каза за проф. Юп Ланге д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН.
 
Няколко са приносите на проф. Ланге – на първо място това е въвеждането на комбинираната терапия за лечението на ХИВ/СПИН. Другият голям принос е работата му върху превенцията на вертикалната трансмисия – предаването на СПИН от майка на дете.
 
В България той остави много добри следи и много инфекционисти у нас бяха обучени лично от него, каза д-р Върлева. Той беше и човек, който работеше върху различни сфери на общественото здравеопазване.

Публикувана от rosen -понеделник, 21 юли 2014 - 10:05:34изглед за печат

 
В полет MH17 са загинали шестима СПИН експерти, а не 100

Шестима специалисти в борбата срещу СПИН, а не близо 100, както бе съобщено първоначално, са пътували със самолета на "Малайзия Еърлайнс", който се разби в източна Украйна
 
Франсоаз Баре-Сануси, президент на Международното дружество по СПИН (IAS), съобщи, че потвърденият досега брой на загиналите експерти е шестима и че това число може да се увеличи малко, но в никакъв случай няма да достигне обявения брой загинали специалисти.

Първите информации, появили се в медиите, бяха, че от Амстердам за Куала Лумпур са летели близо сто специалисти по борбата със СПИН. Те отивали на конференция в Мелбърн, организирана от IAS.

Потвърждаваме броя на загиналите специалисти въз основа на нашите контакти с властите на Австралия, Малайзия и Холандия - шест, е заявила Баре-Сануси.

В падналия в източна Украйна Боинг 777, излетял от Амстердам за Куала Лумпур, пътували 298 души. Няма оцелели.
 
 

Публикувана от rosen -неделя, 20 юли 2014 - 01:06:32изглед за печат

 
Отиди на страница       >>